/ Ministarstva, Vijesti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo školama terensku nastavu u Jasenovcu

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućiti će u ovoj kalendarskoj godini osnovnim i srednjim školama mogućnost provođenja terenske nastave u Spomen području Jasenovac.

Ministarstvo je obavijestilo škole o programu koji će se provoditi u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, a  za koji su osigurali sredstva. Točnije, Ministarstvo će snositi troškove autobusnog prijevoza i dnevnica za prateće nastavno osoblje za posjet Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac .

Cilj ovakve terenske nastave je pružiti učenicima stručno vođenje i pripremu kako bi osvijestili važnost izgradnje društva solidarnosti, u odsustvu bilo kakvog oblika mržnje. Bitno je da mladi spoznaju posljedice zločina protiv čovječnosti počinjenih u Drugom svjetskom ratu. Učitelji i nastavnici imaju mogućnost korištenja muzejskog postava kako bi potaknuli kritičko razmišljanje učenika  i ukazali im na važnost povijesnih istraživanja i događaja.

Ministarstvo navodi kako izložba može pridonijeti odgoju djece i mladih za mir, međusobnu suradnju i nenasilje, te suživot različitih zajednica.