Izuzetno velik odaziv na projekt energetske obnove potvrda je da radimo dobar posao!
Predrag Štromar

Svoj mandat ministra graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ov Predrag Štromar započeo je velikim i ambicioznim projektom prijeko potrebne energetske obnove javnih i višestambenih zgrada. O potrebi ovakvog projekta govori statistika: zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije, a većina zgrada u Hrvatskoj pripada energetskom razredu E, F ili G. Uz lošu i vrlo čestu derutnu fasadu zgrada, ova je statistika poražavajuća i za građane znači velike troškove za energente i 50% veće račune za režije.

O veličini projekta svjedoči i iznos od pet milijardi kuna koji će se u sljedeće četiri godine investirati u energetsku učinkovitost zgrada, od čega 2,3 milijarde kuna dolazi iz EU fondova.  Osim energetske učinkovitosti, manjih režija za električnu energiju, rasta vrijednosti nekretnine i ugodnijeg boravka, ovaj će projekt imati i pozitivan učinak na gospodarstvo jer predstavlja priliku za manje građevinske tvrtke koje su dosad bile kooperanti velikim da se jave za natječaje u izgradnji, dobiju kvalitetnije cijene i više plate svoje radnike. Vezano uz to, za očekivati je i širenje opsega posla na području građevine, a s time i posao za nekoliko tisuća novih građevinaraca, pa ovaj projekt potencijalno može imati i pozitivne demografske posljedice, s obzirom na iseljavanje Hrvata u potrazi za poslom.

Da je energetska obnova zgrada bio prijeko potreban projekt od kojeg građani imaju velike koristi pokazuje i natječaj za javne zgrade za koje je osigurano 380 milijuna kuna. U nešto više od dva tjedna od raspisivanja natječaja, broj prijava dvostruko je premašio predviđena sredstva. Prijave smo trenutno zatvorili jer smo dosegli iznos od čak 788 milijuna kuna, što je pouzdani pokazatelj da radimo dobru stvar koju su građani prepoznali. Nakon pregledavanja prijava i eliminiranja onih neispravnih, raspolagat ćemo konačnim podacima o dodatnim sredstvima koje je potrebno osigurati kako bi sve ispravne prijave bile pozitivno riješene. Ministar Štromar ulaže napore kako bi osigurao dodatna sredstva  i čvrsto vjerujemo da će u tome i uspjeti.

Projektom energetske obnove javnih zgrada obuhvatili smo vrtiće, škole, učeničke i studentske domove, kulturne ustanove, vatrogasne domove, sportske dvorane i druge javne zgrade, no to je samo jedan segment.

Energetski ćemo obnoviti i višestambene zgrade. Svim ispravno prijavljenim višestambenim zgradama, kao i javnim zgradama, promijenit ćemo fasadu i vanjsku stolariju kako bi građani značajno uštedjeli na električnoj i toplinskoj energiji. Radovi su diljem Hrvatske već počeli.

Kao potvrda uspješnosti projekta energetske obnove, ali i drugih aktivnosti ministra Predraga Štromara, posebno smo ponosni na činjenicu da se građevina oporavlja i konačno raste. U prvih 11 mjeseci 2017. godine, građevinska je aktivnost porasla za 1,7%, dok je izgradnja zgrada porasla za čak 7,2%.

Velik odaziv građana na projekt energetske obnove najpouzdaniji je dokaz da radimo dobar posao od kojeg naši građani imaju izravnu korist i tim ćemo tempom nastaviti i dalje.

 

 

Podržite nas!
Zatvori